Help, mijn haar blijft vet!

Vet Haar

Wat is de functie van talgklieren?

In je hoofdhuid zitten allemaal talgklieren. Talg houdt het haar en de opperhuid vettig. Dit beschermt de huid tegen uitdroging en maakt de huid beter waterafstotend. Daarnaast verhoogt het de weerstand tegen ziekteverwekkers, schimmels en irriterende stoffen. Deze talg geeft je haar een natuurlijke glans en werkt als een natuurlijke conditioner.

Bij teveel talg geeft het een vette laag bij je haaraanzet en op je hoofdhuid. 

Wat veroorzaakt een verhoogde talgproductie?

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar veel wassen is 9 van de 10 keer de oorzaak van vet haar. Talgklieren zijn super gevoelig voor stimulatie. Hoe meer je je hoofdhuid stimuleert en masseert (wassen, borstelen) hoe meer talg ze gaan produceren. 

Ook zijn talgklieren hormoon gevoelig. Kinderen in de puberteit hebben ook vaak last van een vettige huid in het gezicht en op de hoofdhuid. Als je menstrueert, in de overgang of zwanger bent kan dat ook invloed hebben op je talgklieren.

Hoge temperatuur kan ook een rol spelen. Het kan dus zijn dat in de zomer je meer last hebt dan in de winter.

Vet eten heeft ook invloed op talgproductie.

Stress kan invloed hebben op de talgklieren.

In sommige gevallen kunnen medicijnen en je weerstand een rol spelen in de productie van talg.

Wat kan ik doen tegen haar wat snel vet wordt?

De truc is zo min mogelijk aan je hoofdhuid zitten. Hier wat tips:

1: Douche niet te heet maar met een lagere temperatuur.

2: Bij het wassen niet masseren. Alleen aanbrengen, in laten trekken en uitspoelen. Hoe meer je je hoofdhuid stimuleert en masseert hoe meer talg ze gaan produceren. Daardoor wil je meer wassen en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

3: Conditioner alleen op de droge plekken aanbrengen zoals je haarpunten en niet op je hoofdhuid.

4:Je haren goed uitspoelen na het wassen. Sommige verzorgingsproducten kunnen achterblijven in het haar waardoor het er snel vettig uitziet.

5: Wikkel de handdoek om je hoofd om je haar te drogen. Ga niet met de handdoek wrijven over je haar. 

6: Borstel je haar zo kort mogelijk en indien mogelijk draag een staart. De staart zorg ervoor dat je niet continu met je handen in je haar zit. 

7: Gebruik zo min mogelijk styling producten. Door gebruik van deze producten moet je vaker je haar wassen en dan komen we weer bij punt 2.

8: In de wintermaanden is een muts ook een trigger voor vet haar omdat deze strak om je hoofd zit. Je kan beter een capuchon dragen die wat losser op je hoofd zit. 

9: Drink veel water. Vocht houdt de huid ook goed gehydrateerd van binnenuit. En als je hoofdhuid voldoende gehydrateerd is, dan hoeven je talgklieren ook minder hard te werken om meer talg te produceren vanwege je droge hoofdhuid. Door goed te drinken heb je dus minder kans op vet haar.

De juiste verzorging voor je haar.

Het is belangrijk om een product te kiezen die je hoofdhuid goed verzorgt en hydrateerd. En wat nog belangrijker is bij vet haar is dat het product je talgklieren niet verstopt. Veel merken bevatten ingrediënten die achterblijven in je haar en de talgklieren kunnen verstoppen. Dat wordt “build up” genoemd. Deze ingrediënten hechten zich aan je haar en hoofdhuid en zijn slecht of niet uit te spoelen. Siliconen en parabenen zijn daar enkele voorbeelden van.

De Shampoo Bars en Conditioner Bars van Beesha zijn vrij van Sulfaten, Parabenen en Siliconen. Onze ingrediënten trekken in je haar en hoofdhuid en er ontstaat geen ‘build up”.

Bekijk hier ons assortiment Shampoo Bars voor vet haar. Elke geur heeft een bijpassen de Conditioner Bar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van beesha.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 4228 reviews.
Cart
  • No products in the cart.