Het lijkt wel of proteïneshampoo bars tegenwoordig overal opduiken in de schappen. Ze beloven sterker, gezonder en glanzender haar. Maar soms kan te veel van het goede juist problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer een shampoo- of conditioner bar zonder proteïne de beste keuze voor je haar kan zijn. In deze blog bespreken we verschillende situaties waarin een proteïnevrije shampoo- of conditioner bar je haar het beste tot zijn recht laat komen.
1. Proteïne Overbelasting
Proteïne-overbelasting kan optreden wanneer je haar te veel proteïne binnenkrijgt. Dit kan je haar zwaar, droog, stug en breekbaar maken. Als je merkt dat je krullen uitzakken of je haar stug en moeilijk te stylen is, kan het zijn dat je haar overbelast is met proteïne. Het gebruik van een proteïnevrije shampoo- of conditioner bar kan helpen om dit probleem aan te pakken door je haar de kans te geven zich te herstellen en weer soepel en gehydrateerd te worden.
2. Lage Poreusheid
Haar met lage poreusheid heeft de neiging om moeilijk vocht op te nemen en vast te houden. Je merkt dan dat je haar na het douchen langer nat blijft. Proteïne kan de haarschubben nog verder sluiten, waardoor het nog moeilijker wordt voor je haar om vocht op te nemen. Als je haar laag-poreus is, kan een proteïnevrije shampoo- of conditioner bar helpen om je haar beter gehydrateerd te houden en te voorkomen dat het droog en stug aanvoelt.
3. Gevoelig voor Breekbaarheid
Als je haar van nature zwak of breekbaar is, kan proteïne soms meer kwaad dan goed doen. Proteïne kan het haar stugger maken, wat kan leiden tot meer breuken. Een proteïnevrije shampoo- of conditioner bar kan een milder alternatief zijn, waardoor je haar minder belast wordt en de kans op breuken afneemt.
4. Allergieën of Gevoeligheden
Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde soorten proteïne, zoals keratine, zijde of tarweproteïne. Anderen hebben misschien een gevoelige hoofdhuid die slecht reageert op proteïnerijke producten. Als je merkt dat je hoofdhuid jeukt of geïrriteerd raakt na het gebruik van een proteïneshampoo, is een proteïnevrije shampoo- of conditioner bar wellicht de oplossing.
5. De Curly Girl Method
De Curly Girl Method, een populaire haarverzorgingsroutine voor krullend haar, raadt soms het gebruik van proteïnevrije producten aan. Dit komt omdat te veel proteïne krullen stug en moeilijk te definiëren kan maken. Een proteïnevrije shampoo bar kan helpen om je krullen zacht en gehydrateerd te houden, zodat ze hun natuurlijke vorm beter behouden.
6. Afwisseling in Je Routine
Zelfs als je haar goed reageert op proteïne, kan het nuttig zijn om af te wisselen met producten die geen proteïne bevatten. Dit helpt om een goede balans te houden tussen vocht en proteïne, waardoor je haar gezond en veerkrachtig blijft. Het gebruik van een proteïnevrije shampoo- of conditioner bar in je routine kan bijdragen aan deze balans.
Conclusie
Een proteïnevrije shampoo- of conditioner bar kan een waardevolle aanvulling zijn op je haarverzorgingsroutine, vooral als je te maken hebt met een van de bovengenoemde situaties. Let goed op hoe je haar aanvoelt en reageert op verschillende producten. Het kan even experimenteren zijn om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw specifieke haartype en conditie. Door bewust te kiezen voor een proteïnevrije shampoo- of conditioner bar wanneer dat nodig is, kun je bijdragen aan gezonder, glanzender en beter beheersbaar haar.
Bestel hier je 0% shampoo en conditioner: klik hier
Welke kan ik dan gebruiken voor dun haar ik ben 66 jaar
Onze shampoo voor fijn haar is hiervoor geschikt: klik hier voor de juiste pagina
Deze bevat rijstproteïne. Rijst heeft de leuke eigenschap dat het in volume groeit bij contact met water. Hierdoor krijg je een voller gevoel aan de basis van je haar. Daarnaast houdt het ook goed vocht vast, wat erg belangrijk is bij een droge huid en haar.