Wat is de Curly Girl Methode?
De Curly Girl methode, ook wel CG methode genoemd, is een techniek voor haarverzorging waarmee je op een natuurlijke manier je krullen verzorgt. In de Curly Girl methode vermijd je schadelijke ingrediënten die de veerkrachtigheid en kwaliteit van je krullen kunnen verminderen. De producten die geschikt zijn voor de Curly Girl methode bevatten geen Sulfaten, Siliconen, Minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Door je haar te verzorgen zonder deze ingrediënten kan je haar weer vrij ademen. Hierdoor is het beter in staat om vocht op te nemen en beter voedingsstoffen op te nemen. In combinatie met de juiste producten, manier van wassen, drogen en de juiste manier van stylen zullen je krullen niet meer uitdrogen, komen beter in model, worden mooier en je haar zal gaan glanzen.
Waarom geen sulfaten bij de Curly Girl methode?
Sulfaten worden gemaakt van zuurresten van zwavelzuur. Sulfaten is een oppervlakte-actieve stof. Dat betekend dat een vloeistof of product makkelijk kan schuimen. Het is een vrij agressief schoonmaakmiddel wat ontvet en vaak irritatie kan geven aan de huid. Sulfaten zoals Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES) en Sodium Coco Sulfaat (SCS) zijn de meest gebruikte sulfaten in vloeibare shampoo en sommige merken shampoo bars.
De reden dat sulfaten niet gebruikt kunnen worden in de Curly Girl methode is omdat het zo agressief is en je haar beschadigd en uitdroogt. Krullen hebben van nature vocht nodig. Vermijden van sulfaten is een belangrijk onderdeel in de Curly Girl methode.
Er is 1 ingrediënt die wat verwarring kan brengen namelijk Behentrimonium Methosulfate. Ondanks dat het eindigt op sulfate is het geen sulfaat. Het is een natuurlijk ingredient dat wordt gewonnen uit niet genetisch gemanipuleerde plantaardige koolzaad olie. Het werkt als een conditioner en heeft anti-statische eigenschappen.
Waarom geen siliconen bij de Curly Girl methode?
Siliconen blijven achter in je haar en stapelt zich op met de tijd. Je hebt een sulfaat shampoo nodig om de siliconen uit je haren te wassen zodat het niet achterblijft. Het kan je haar verzwaren op lange termijn waardoor je krullen uitzakken of zelfs kunnen verdwijnen. Siliconen hebben ook goede eigenschappen. Het laat een beschermend laagje achter waardoor het beter vocht vasthoudt, voelt dikker aan en maakt je haar glad en glanzend. Maar…siliconen zijn ook slecht voor het milieu. Het wordt gemaakt van aardolie en kan heel slecht afbreken in ons milieu. Veel gebruikte siliconen zijn: Amodimehicone, Aminopropyl Dimethicone, Dimethicone.
Waarom geen minerale oliën bij de Curly Girl methode?
Minerale olie sluit je haar en hoofdhuid af. Hierdoor kan je haar en huid geen voedingsstoffen meer opnemen. Maar dat betekend ook dat je (hoofd)huid geen afvalstoffen meer kan afscheiden en dat kan voor irritatie zorgen op je huid. Ook minerale oliën is, net als siliconen, een bijproduct van aardolie (petroleum). Ook deze zijn slecht voor ons milieu en tasten ons eco systeem aan omdat het niet biologisch afbreekbaar is. Je hebt een sulfaat shampoo nodig om de minerale oliën uit je haren te wassen. Minerale oliën zijn bijvoorbeeld: paraffine en petrolatum.
Waarom geen wax bij de Curly Girl methode?
Net als siliconen blijft wax achter in je haar en bouwt het op met de tijd. Maar is heel slecht uit te wassen, zelfs niet met een sulfaat shampoo. De ingrediënten zijn makkelijk te herkennen omdat deze eindigen op “wax“. Op 1 bijzonder ingrediënt na: Lanolin. Lanolin is een wax gemaakt van (schapen)wol, wordt ook wel wolvet genoemd.
Waarom geen uitdrogende alcohol bij de Curly Girl methode?
Er zijn 2 soorten alcohol. Je hebt droge alcohol en vette alcohol. De droge alcohol willen wij vermijden in de Curly Girl methode, de vette alcohol willen wij juist gebruiken. Deze vette alcohol is juist goed voor je haar en heeft je haar ook nodig. Het is een essentieel ingrediënt in onze Shampoo Bars en Conditioner Bars.
Uitdrogende alcohol (ethanol of ethyl alcohol) is hetzelfde alcohol wat in alcoholische drankjes zit. Het trekt vocht uit je haar waardoor het droog en breekbaar wordt. Propanol, isopropyl alcohol en benzyl alcohol kan ook op een ingrediëntenlijst staan. Ook deze moet je vermijden.
Vette alcohol werkt als een emulgator. Het zorgt ervoor dat water en olie gemixt kunnen worden. Ook zorgt het er voor dat conditioner het haar een zacht gevoel geeft en het makkelijk doorkambaar wordt. Het helpt je haar te hydrateren en te verzorgen. Vette alcohol kan je vinden op de ingrediëntenlijst als: Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Lauryl Alcohol, Myristyl Alcohol and Behenyl Alcohol.
Beginnen met de Curly Girl methode.
Nu je alle informatie weet kan je beginnen met de Curly Girl methode. Je kan met enkele dagen al verschil merken en na een paar weken kan je zelfs weer prachtige krullen of slag in je haar ervaren.
Allereerst beginnen wij met de “laatste” wasbeurt, ook wel final wash genoemd. En dat gebeurt met een sulfaat shampoo. Dit om alle opgebouwde siliconen en minerale oliën uit je haren te wassen. Kijk dus goed naar de ingrediënten van deze sulfaat shampoo. Het mag dus geen van bovenstaande ingrediënten bevatten. Vaak zijn goedkope huismerk shampoo hiervoor geschikt. Kruidvat eigen merk heeft een shampoo met sulfaten maar geen siliconen en minerale oliën. Dreft afwasmiddel is ook eventueel een optie.
Vanaf nu kan je alleen producten gebruiken die geschikt zijn voor de Curly Girl methode. Heb je een behandeling ondergaan bij de kapper, bijvoorbeeld verven, herhaal dan bovenstaande een paar dagen na behandeling om de schadelijke stoffen uit te wassen. Als je dat niet doet dan kunnen de achtergebleven stoffen je haar weer beschadigen en voedingstoffen verliezen. Je kan daarna weer verder met je Curly Girl methode.
Een Shampoo Bar en Conditioner Bar uitkiezen.
Al onze producten van Beesha zijn geschikt voor de Curly Girl methode. Je kan daardoor gerust kiezen op je haartype. Voor shampoo: https://beesha.nl/shampoo-bar/ Ook hebben wij voor elke geur een bijpassende conditioner: https://beesha.nl/conditioner-bar/
Voor vragen stel ze gerust in de chat of je kan een email sturen naar [email protected]
Hebben jullie ook iets voor droog beschadigd haar? Die zie ik er niet bij staan. Mvg
Goedemorgen I. de Wit,
Wij hebben ook producten voor droog en beschadigd haar. Dit is de link naar de juiste pagina: http://www.beesha.nl/droog-haar
Fijn weekend!
Ik hoop zo dat jullie nog eens een 2-1 gaan maken.
Ik heb krullend haar, niet droog of vet. Welke is dan het beste?
Hoi Marije,
Wij hebben Shampoo Bars voor gekruld haar. Deze kan je via deze link vinden: http://www.beesha.nl/gekruld-haar
Fijne dag!
Ik heb slag in mijn haar, maar ook fijn haar, dat snel uitzakt of verzwaart. Welke kan ik dan het beste kiezen? Ik wil graag de krul er in houden.
Ik begrijp iets niet: in 1e instantie mogen er geen sulfaten in je shapoo zitten en in de beschrijving van de CG methode staat dat de “fibal” washing wel met een goedkope sulfaat shampoo moet gebeuren. Kunt u mij dit uitleggen.
Moet ik nu de 1e wassing met de Beesha shampoo doen en de final washing met een goedkope sulfaat shampoo en dan de conditioner bar van Beesha.
En zo ja welke sulfaat mag dan wel in de goedkope shampoo zitten en welke niet
Goedemiddag Virginia,
Final wash is het wassen voordat je met de CG methode gaat beginnen. Hiermee haal je alle “Build up” in je haar weg. Ingrediënten zoals siliconen blijven achter in je haar en kan je haren verzwaren. Dit kan je alleen oplossen door een product te gebruiken waar sulfaten in zit. Sulfaten lossen de siliconen op en verwijderd alle schadelijke ingrediënten uit het haar.
Na de final wash kan je dus beginnen met de beesha shampoo. Maar elke keer als je iets gebruikt waar bijvoorbeeld siliconen/wax in zit, moet je weer opnieuw beginnen door die final wash te gebruiken om dit weer uit je haar te verwijderen.
Mocht je aanvullende vragen hebben, stel ze gerust of stuur een mail naar [email protected]